1. Zsírégető turmix
Hozzávalók:
1 egész citrom
1 narancs vagy mandarin
1/2 ananász gyümölcs
1 alma
2 kiskanál méz
2 dl sovány tej
1 dl ásványvíz
Elkészítés:
A hozzávalókat megpucoljuk, és jól összeturmixoljuk.
Az ananász ne konzerv, hanem lehetőleg friss gyümölcs legyen
2. C-vitamin bomba
Hozzávalók:
2 személyre:
2 kivi
kevés almalé
2 dl áfonyanektár
jégkocka
1 kezeletlen citrom a diszitéshez izlés szerint
Elkészítés:
Meghámozzuk a kiviket, hideg vizzel leöblítjük,és az almalével jól összeturmixoljuk.
A jégkockákat két pohárba osztjuk.
Elöször a kivipürét öntjük bele, majd óvatosan hozzáöntjük az áfonyanektárt, úgy hogy 2 réteget kapjunk. Szívószállal kináljuk. Ízlés szerint 1 szelet citrommal díszítjük.(a citromot alaposan mossuk meg!!)
Elkészítési idő: 10 perc
Idén málnával, fekete vagy piros ribizlivel, kivivel is gazdagíthatjuk.
Tanácsok:
Ízletes, magas rosttartalmú, ezért laktató és a bélműködést is segíti. Vitamindús, a hozzávalókon - a citromot kivéve - picit szabad változtatni, de csak elhagyni, és nem hozzátenni!!
Elkészítési idő: 15 perc
3. Isteni banán turmix
Hozzávalók:
2 db. banán
1 db. tojás
kb.3/4 l. tej
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
Minden hozzávalót beleteszünk a gépbe, összeturmixoljuk, hidegen, esetleg jégkockával, szívószállal "tálaljuk". Ajánlatos először kevesebb tejjel kezdeni és csak fokozatosan hozzáadni a többit.
Tanácsok:
Persze lehet kevesebb-több banánnal készíteni, illetve édesítőszerrel is, mert így eléggé hízlal.
Bár így a legfinomabb....hmm!
Elkészítési idő: 10 perc
4. Somlói galuska - az igazi somlói galuska receptje
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A sima piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rétesliszt.
A kakaós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozatlan kakaópor).
A diós piskótához:
3 egész tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál darált dió.
Elkészítés:
Elkészítés:
A piskóták készítése nagyjából megegyezik (természetesen külön-külön készítjük a tésztát a háromféle piskótához):
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, miközben fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Aztán a nagyon keményre vert fehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, miközben tovább verjük a habot a habverővel. Végül laza mozdulatokkal, kanállal csomómentesen beleforgatjuk a habba a lisztet.
A kakaós piskótánál a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és a ezt a kakaós lisztet forgatjuk végül a tojáshabba.
A diós piskótánál pedig a liszttel összekevert diót dolgozzuk a habba végül.
A piskótát kétféleképpen süthetjük meg:
1.) A különböző piskótatésztákat egyenként egy-egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
2.) A háromféle tésztából egy evőkanállal váltakozó halmokat rakunk egymás mellé, aztán egymásra egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kisebb, magas falú tepsibe úgy, hogy mindig különböző tésztadarabok kerüljenek egymás mellé, aztán a tésztát előmelegített sütőben tűzpróbáig sütjük.
A megsült tésztát rácsra borítva kihűtjük.
5. Zebra túró torta
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1db sütőpor
5 dkg cukor
pici só
12.5 dkg vaj
1 db tojás
A krémhez:
75 dkg túró
1,5 dl.olaj
15 dkg cukor
2 db tojás
4 dl tejfől
2 ek. citromlé
1 cs vaniliás pudigpor
2 ek. keserű kakaó
Elkészítés:
A tésztát össze állitom, 28 cm tortaformába rakom,
A turókrémet teljesen simára keverem, majd kétfelé osztom, egyik részébe bele rakom a kakaót simára kavarom.
Egy mártásos kanállal a fehér krémből a tészta közepébe rakom, erre rá helyezem a kakaósat, és addig rakom a közepébe amig tart a krém.
Nem szabad megkavarni csak így lesz szép zebrás
magátol fog szétterülni.
175 fokos sütőbe kb 50 percig sütöm
Mikor teljesen kihült akkor tálalom.
6. Puncs golyók
Hozzávalók:
-egy csomag babapiskóta(vagy 250g piskótamorzsalék)
- 10 dkg cukor
- 5 evőkanál rum,
- 5 dkg mazsola
- 4 evőkanál málnaszörp
- evőkanál puha vaj
- 1 evőkanál holland kakaó ,
-5 dkg darált dió ,
Reszelt csokoládé a bevonathoz
Elkészítés:
A cukorból és 1 dl vízből főzz sűrű szirupot.
A piskótát daráld le, a mazsolát áztasd be a rumba. Keverd össze a piskótamorzsát a rumos mazsolával, a málnaszörppel és a kihűlt sziruppal. Hagyd állni, hogy az ízek összeérjenek, közben a puha vajat keverd el a dióval és a kakaóval, és morzsold össze a masszával.
Formázz golyókat belőle, és hempergesd meg csokireszelékben.
7. Tejfölös - mustáros csirkemáj
Hozzávalók:
1 közepes hagyma
1 nagyobb csemege uborka
3-4 evőkanál olaj
50 dkg csirkemáj
1 dl tejszín
3 evőkanál mustár
1 dl tejföl
ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A hagymát félbe vágjuk , majd vékonyan felszeleteljük. Az uborkát gyufaszálnyi vékonyra vágjuk. A hagymát üvegesre pirítjuk, és a májat beletesszük. Erős lángon a májat fehéredésig pirítjuk . Az uborkát , a tejszínt , a mustárt meg a tejfölt hozzáadjuk. 1 dl vizet öntünk rá , és lefedve 10 percig pároljuk. Csak tálaláskor sózzuk és borsozzuk. Rízzsel tálaljuk .
Csirkés saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
Mártás :
20 dkg majonéz
1 dl tejföl
2 ek almalé
só és őrölt bors
reszelt szerecsendió
És még:
30 dkg főtt csirkehús
3 szál szárzeller
1 piros alma
2 szál újhagyma
1 kis fej piros fejes saláta
néhány fejessaláta -levél
8 dkg aprított , pörkölt dióbél
4 retek
Elkészítés
1. A mártáshoz a majonézt , a tejfölt , az almalevet , egy kevés sót , az őrölt borsot és a szerecsendiót összekeverjük .
2. A csirkehúst lebőrözzük , kicsontozzuk , és csíkokra vágjuk . A zellerszálakat megmossuk , megtisztítjuk , és kis darabokra szeljük . Az almát forró ízzel lemossuk , negyedeljük , kicsumázzuk , és héjastól cikkekre vágjuk .
3. Az újhagymát megmossuk , megtisztítjuk , és karikákra vágjuk . Az összes hozzávalót egy nagy tálba töltjük . A mártást ráöntjük , és az egészet jól összekeverjük .
4. A salátaleveleket megmossuk , leitatjuk , és 4 tányérra vagy egy nagy tálra terítjük . A retket megmossuk , késsel hosszában bevagdossuk , majd felszeleteljük . A csirkesalátát a salátalevelekre szedjük , és a pörkölt dióval megszórjuk . A retekszeleteket mellérakjuk , és azonnal tálaljuk .
Újabb receptek egy kis fintorral
Grillázs:
Karamellizált méz , vagy cukor valamilyen olajos maggal , például dióval , mandulával , mogyoróval .
Parmezán :
A parmezán egy keménysajt fajta , ami Olaszországból északi részéből , Emilia tartományból származik . Eredeti formájában nagy korong méretű sajt , átmérője általában 35 - 45 cm , vastagsága 18-25 cm , súlya pedig 24-40 kg között mozoghat darabjaként . Részben lefölözött tejből készítik . Zsírtartalma 32% . Érlelési ideje 2-3 év . Az egyik legrégebbi sajtfajtának számít Európában . Már a 13-14 .században is ismerték , Boccaccio Dekameronjában is megemlíti . Főként olasz tésztaételek és levesek ízesítésére használják lereszelve .
Legírozás :
Forrásban lévő étel sűrítése tejszínnel és tojássárgájával , csak a tűzről levéve szabad csinálni , utána már ne is tegyük vissza a tűzre , mert akkor összeugrik .
Mák torta
Hozzávalók :
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
10-15 gr vaníliás cukor
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
1 teáskanál sütőpor
15 dkg őrölt mák
70 gr őrölt mandula vagy dió
1csapott teákanál fahéj
3 evőkanál lekvár
Elkészítés:
A vajat, a cukorral , a vaníliás cukorral és a tojássárgájával összekeverjük . Az őrölt mákot összekeverjük a sütőporral és a vajhoz adjuk . A mandulát és a fahéjat is hozzáadjuk , majd belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Kivajazott- az ideális vastagság érdekében , kb 24 cm -es tortaformába öntjük . Előremelegített sütőben 60-70 percig sütjük !
Gázsütőben 2. fokozat
Elektromos sütőben 150 fokon
Miután kihült , a tésztát kettévágjuk , az alsó lapot megkenjük lekvárral és ráfektetjük a másikat !
Tejszínhabbal díszitjük!
Sajtos -baconos csirkemell
Hozzávalók
1 kg csirkemell filé
só
1 csomag bacon szalonna
liszt
3 db tojás
kb 15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A csirkemell filéket cikkekre aprítsuk , és kiklpopfoljuk őket és minddkét oldalukat besózzuk . Kikészítünk 3 tányérba: lisztet , felvert tojást , sajtot reszelve és ezekben panírozzuk ki a hússzeleteket . Tehát először lisztbe, majd felvert tojásba , majd reszelt sajtba forgatjuk a hússzeleteket ,ezután egy sütőpapírral terített tepsibe fektetjük őket szépen , egymás mellé . Baconszeletekkel borítjuk be a húsokat .
Előmelegített sütőben 210 fokon kb 45 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük az egészet .
Áfonya Shake
Hozzávalók:
16 tört jégkocka
2 evőkanál grenadin
1 evőkanál méz
50 dkg szójaital
40 dkg áfonya
Elkészítés:
Az áfonyákat mossuk meg , és válogassuk át . 2 evőkanál áfonyát tegyünk félre. A maradékot némi szójaitallal keverjük össze és kézi vagy gépi habverővel turmixoljuk. Közben lassan öntsük hozzá a maradék szójaitalt is . Mézzel és grenadin-nal ízesítsük , végül keverjük hozzá a jeget is . A félretett áfonyát hurkapálcikára szúrjuk fel és állítsuk a poharakba , majd öntsük bele a shaket.
Az igazi Jegeskávé
Hozzávalók:
1 adag eszpresszó kávé
1 dl darált jég
1-2 gombóc vanilía vagy csokoládé fagylalt
tejszínhab
csokoládé reszelék , csokoládé darabok
Elkészítés:
Egy vastag falú, hosszú nyakú üveg aljára szórjunk legalább 1 dl tört jeget . A jégágyon helyezzünk el 1.2 gombóc vanilía vagy csokoládé fagylaltot , majd szórjuk meg reszelt csokoládéval , csokidarabokkal . Ezután töltsünk a pohárba egy adag hideg eszpresszó kávét és némi tejet . A pohár tetejét tejszínhabbal és további csokoládé reszelékkel díszítsük . Egy szívószálat se felejtsünk el tenni a pohárba , hogy tovább tartson az élvezet !